Mai exact, autoritățile din Suedia tocmai au închis și ultima termocentrală pe bază de cărbuni. Unitatea Vartaverket aparținând Stockholm Exergi a fost oprită definitiv, cu doi ani înainte de termenul prevăzut inițial. Este un efort care țintește reducerea poluării într-o țară care ar putea fi dată oricând ca exemplu în acest sens.
Suedia devine astfel a treia țară europeană care elimină în totalitate termocentralele pe bază de carbuni, după Belgia, care a reușit această performanță în 2016 și Austria, care a devansat Suedia cu doar câteva zile. Producția de energie electrică din această țară se va baza acum doar pe surse regenerabile. Consumul de combustibili fosili pentru a genera energie electrică este foarte poluant, așa că autoritățile din mai multe țări europene vor renunța treptat la aceste termocentrale și se vor focusa pe energi din surse nepoluante (surse regenerabile).
Până în 2025, alte șase state europene se vor alătura acestei inițiative (Europe Beyond Coal) și vor renunța la termocentralele pe bază de cărbuni: Franța, Slovacia, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda și Italia. În ordine cronologică, cu Franța devenind mai eco peste doar doi ani.
În etapa următoare, care se va derula între 2025 și 2030, alte cinci țări se vor alinia acestor norme: Grecia, Olanda, Finlanda, Ungaria și Danemarca.
Eram pe punctul să critic factorii de decizie din România. Țara noastră este ca de obicei, în coada unei astfel de liste/inițiative. Dar ulterior am remarcat că Germania nu va reuși să respecte termenii acordului de la Paris și că va deveni independentă de consumul de cărbuni pentru generarea de energie electrică de-abia în 2038. Așa că nu mai zic nimic.
via Electrek